Der Blaue Reiter

Infotaula d'organitzacióDer Blaue Reiter

EpònimDer Blaue Reiter (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup artístic Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaMurnauer Zeit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1911, Café Luitpold (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FundadorVasili Kandinski, Franz Marc, August Macke, Alexei von Jawlensky, Marianne von Werefkin, Gabriele Münter, Lyonel Feininger, Albert Bloch, Paul Klee i Alfred Kubin Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1914 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1911 Modifica el valor a Wikidata –
GènereExpressionisme Modifica el valor a Wikidata

Der Blaue Reiter (El genet blau en català) fou un grup d'informació artística de l'expressionisme fundat a Múnic per Vassili Kandinski i Franz Marc el 1911.[1]

Cavalls blaus (1911) de Franz Marc

També formaren part del grup, entre d'altres, Gabriele Münter, Alexei von Jawlensky, Marianne von Werefkin i Paul Klee. Els unia l'interès comú en l'art medieval i primitiu, així com en els moviments coetanis del fauvisme i el cubisme. August Macke, gran amic de Franz Marc, participà puntualment en alguna de les manifestacions artístiques del grup.

August Macke i Franz Marc defensaven l'opinió que cada persona posseeix una veritable vivència o experiència interna i externa, les quals es donen la mà mitjançant l'art. Kandinski construí les bases teòriques que cimentaren aquesta idea. Perseguien, doncs, una "igualtat de drets" de les diferents manifestacions artístiques. El nom del grup deriva d'un quadre amb el mateix nom de 1903 de Kandinski, que serví tanmateix com a il·lustració de la coberta de l'anomenat Almanach ('Almanac') el 1912. Aquesta obra programàtica, lliurada per Kandinski i Marc (Editorial Piper, Múnic, 1912) recollia, en paraules de Marc, «els més nous moviments pictòrics a França, Alemanya i Rússia, i mostra els seus subtils fils de connexió amb el gòtic i amb l'art primitiu, amb l'Àfrica i el gran Orient, amb l'art originari del poble tan fortament expressiu i amb l'art infantil, especialment amb els moviments musicals i dels escenaris més moderns d'Europa i del nostre temps». Arnold Schönberg, per exemple, aportà juntament amb texts i quadres també la composició Herzgewächse a la publicació.

La primera de les dues exposicions del grup va tenir lloc del 18 desembre de 1911 a l'1 de gener de 1912 a la galeria Moderna Thannhauser a Múnic. S'hi exposaren 49 obres d'Henri Rousseau, Albert Bloch, Heinrich Campendonk, Robert Delaunay, Kandinski, Macke, Münter i d'altres. Posteriorment, es convertí en exposició itinerant i recorregué diverses ciutats, entre les quals Colònia i Berlín.

La segona exposició es desenvolupà del 12 de febrer al 18 de març de 1912 a la llibreria i galeria d'art de Múnic Hans Goltz. S'hi van exhibir 315 aquarel·les, dibuixos i obra gràfica de més de 30 artistes.

A la Lenbachhaus Galerie de Múnic hi ha múltiples obres d'aquest grup artístic.

Amb el començament de la Primera Guerra Mundial el 1914 acaba la història de Der Blaue Reiter, marcant el final d'un capítol de la història de l'art moderna. La influència del Der Blaue Reiter i els membres va continuar a les següents dècades, influenciant l'art del segle XX.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search